![]() |
| Forum Młodzieżowe :: Forum Dyskusyjne |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() ![]() ![]() |
| Kolik |
|
![]()
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 49 Nr użytkownika: 758 Dołączył: 6-October 10 |
Posadzić drzewo, spłodzić syna, zbudować dom...
Słyszeliście? Czy obecny młody mężczyzna również tak widzi swoją przyszłość? Co wydaje się wam sensem i celem życia? Do czego chcecie dążyć i z czego być dumnym na starość? |
| Bober |
|
|
Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 10 Nr użytkownika: 785 Dołączył: 2-December 10 |
może trochę przestarzałe, ale jakoś tak nadal na topie. Każdy chyba odczuwa taką presję ze strony społeczęnstwa i najbliższych. Złoty środek? chyba takiego nie ma, łatwo nie jest. A i fajnie jest mieć jakiś cel, do ktorego się dąży, nawet gdy jest narzucony
|
| Kolik |
|
![]()
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 49 Nr użytkownika: 758 Dołączył: 6-October 10 |
Bober sądzisz, że to presja społeczeństwo wywołuje potrzebę założenia rodziny, zapewnienia jej możliwości bytu i życia na jakimś przyzwoitym poziomie? Bo mi się wydaje, że taka natura człowieka a nie presja społeczeństwa. Choć zgodziłbym się, że to zmiany społeczne, która wciąż następują, zmieniają nieco dosłowność tych elementów.
|
| Bober |
|
|
Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 10 Nr użytkownika: 785 Dołączył: 2-December 10 |
A jakżeby inaczej?! Dlaczego ludzie samotni z wybory są wyobcowani. Powiedz, że nigdy się nie zastanawiłeś nad tym dlaczego jakiś twój znajomy nie ma rodziny, dziewczyny, chlopaka.
Jak chcesz prowadzić inny tryb życia, niekoniecznie wchodzący w kanon zachowań ogólnie przyjętych, to niestety, ale jesteś w mniejszym stopniu akceptowany przez otoczenie. Bo w społeczeństwie przyjęto, że należy mieć rodzinę, wybudować dom i posadzić drzewo, wtedy jest się jednym z wielu, nie wychodzi się przed szereg i nie wychyla poza normy społeczne. |
| Kolik |
|
![]()
Nie zgodzę się z tobą. Ja jestem zwolennikiem wszystkich osób, które mają odwagę żyć sprzecznie z przyjętymi zasadami i kanonami o ile nie krzywdzą innych swoim zachowaniem. Każdy kto ma własny światopogląd, pomysł na swoje życie lub po prostu odwagę na zachowanie zgodnie ze swoimi potrzebami natychmiastowo zyskuje w moich oczach. Czy nie zauważyłeś, że wszyscy ci którzy żyją samotnie mają jakiś powód takiej sytuacji? Czasem jest to świadoma decyzja, czasem zbieg okoliczności i przeciwności losu. Czy ci, którzy żyją samotnie nie odczuwają potrzeby posiadania własnego miejsca na tym świecie? Nie bądźmy już tacy dosłowni. Nie trzymajmy się tej budowy domu, w obecnych czasach bardziej powinniśmy mówić o zdobyciu własnego mieszkania. Dzieci? Czy tzw. single są naprawdę w pełni samotni? Większość znanych mi samotników opiekuje się lub opiekowało jakimś stworzeniem (zazwyczaj kotem, tak na marginesie). Czy nie zauważyłeś, że zazwyczaj to małe stworzonka jest traktowane przez nich jak dziecko lub członek rodziny? Odnajdują w tym stworzonku równie wielkie oparcie jak inni w swoich bliskich. Natomiast drzewo zawsze było dla mnie synonimem zasiania na tym świecie czegoś, z czego możemy być dumni, co z czasem będzie rosło i zwiększało swoją siłę. Wydaje mi się, że to pewna forma naszego wkładu w życie na tej ziemi. Nasza kropelka wpływu na rozwój tego świata.
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |
popOrange skin © 2005 Orange Pop Design, Skin by Chris Y