![]() |
| Forum Młodzieżowe :: Forum Dyskusyjne |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() ![]() ![]() |
| WaspeR |
|
![]()
Newbie ![]() Grupa: Members Postów: 9 Nr użytkownika: 438 Dołączył: 25-February 09 |
Ostatnio odbyłem bardzo ciekawą rozmowę z pewną osobą. Jest to mój dobry kolega, studiuje właśnie fizykę. Ogólnie bardzo oczytany gość, dla niego fizyka, chemia i matematyka to nic trudnego. Powiedział mi rzecz, która mnie zastanowiła, a mianowicie, że z naukowego punktu widzenia teraźniejszość nie istnieje. Nawet jak do kogoś coś mówimy, nawet krótki wyraz to przecież zanim go powiemy to mijają te setne sekundy, które już sprawiają, że to co powiedzieliśmy stało się przeszłością, wszystko zawsze robimy o te setne setnej sekundy za wolno, aby uchwycić coś w teraźniejszości. Jedynie zdjęcie potrafi uchwycić chwilę, ale przecież to co jest ukazane na zdjęciu pokazuje obraz z przeszłości, bo w końcu zanim zobaczymy zdjęcie to mijają kolejne sekundy. Co o tym sądzicie? Czy jest to logiczne? Czas jest naprawdę niesamowitą zagadką.
|
| jaktinson |
|
|
Newbie ![]() Grupa: Members Postów: 6 Nr użytkownika: 442 Dołączył: 26-February 09 |
Ma to jakiś sens- w sumie sam się teraz zastanawiałem nad tym poniekąd jest to bardzo trafne stwierdzenie
|
| MałySongo |
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 34 Nr użytkownika: 338 Dołączył: 5-December 08 |
Ja bym raczej powiedział, że istnieje tylko teraźniejszość.
-------------------- |
| aśkaxD |
|
|
Newbie ![]() Grupa: Members Postów: 6 Nr użytkownika: 580 Dołączył: 8-June 09 |
jakby się tak zastanowić... to tak... szkoda że nie mam z kim porozmawiać na takie tematy, bo nikogo z mojego otoczenia to po prostu nie obchodzi... a szkoda
|
| MałySongo |
|
||
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 34 Nr użytkownika: 338 Dołączył: 5-December 08 |
To wal tutaj co ci w duszy gra. Ja uwielbiam takie tematy. -------------------- |
||
| Ulath |
|
||
|
Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 13 Nr użytkownika: 372 Dołączył: 30-December 08 |
Coś w tym jest. |
||
| 3atLast |
|
|
Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 10 Nr użytkownika: 642 Dołączył: 12-October 09 |
Może i nie istnieje ale... Liczy się tylko teraźniejszość
-------------------- Czy jeszcze pamiętasz, że zostałeś stworzony do radości?
|
| Nikozja |
|
|
Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 15 Nr użytkownika: 856 Dołączył: 2-May 11 |
Miałam kiedyś konkretną "fazę" na takie przemyślenia - głównie pod wpływem lektury "Świata Zofii" ;). Jak tak dłużej pomysleć, to głowa może rozboleć ;), bo człowiek zdaje sobie sprawę z tego, że nawet PODSTAWY naszej egzystencji są niepewne...
Też jestem zdania, że istnieje tylko teraźniejszość |
| razdwa |
|
|
Newbie ![]() Grupa: Members Postów: 6 Nr użytkownika: 1103 Dołączył: 4-January 12 |
z naukowego punktu widzenia moze nie istnieje, ale nie mozna przecież życ mysląc tylko o przyszłości lub co gorsza o przeszłosci
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |
popOrange skin © 2005 Orange Pop Design, Skin by Chris Y