![]() |
| Forum Młodzieżowe :: Forum Dyskusyjne |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() ![]() ![]() |
| WaspeR |
|
![]()
Newbie ![]() Grupa: Members Postów: 9 Nr użytkownika: 438 Dołączył: 25-February 09 |
Zakładając istnienie Boga trzeba także przyjąć, że jest wszechwiedzący. Skoro tak to zna także przyszłość i wybory jakie dokonamy. Skoro wie co dokonamy już wcześniej to czy nie oznacza to, że nie posiadamy wolnej woli, lecz wszystko jest już ustalone z góry o wiele wcześniej? Jak myślicie?
|
| Ulath |
|
|
Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 13 Nr użytkownika: 372 Dołączył: 30-December 08 |
Oczywiście, że mamy wolną wolę. Możesz zrobić co chcesz, każdy z nas może zrobić co chce. I Bóg nas nie ogranicza, nie zaplanował też naszego życia. Dla Niego twoje życie już przeminęło, dla tego wie jakich dokonałeś wyborów i jakie miały wpływ na ciebie oraz twoje otoczenie.
|
| aśkaxD |
|
|
Newbie ![]() Grupa: Members Postów: 6 Nr użytkownika: 580 Dołączył: 8-June 09 |
zgadzam się z Ulath... Bóg wie co zrobisz, wie że być może jest to coś złego, ale nie zatrzymuje cię...
|
| MałySongo |
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 34 Nr użytkownika: 338 Dołączył: 5-December 08 |
Od dłuższego czasu interesuję się typami osobowości i w tym aspekcie wydaje mi się, że człowiek nie ma zbyt dużego wyboru. Dany typ zawsze zachowa się w określony sposób. I niby będzie to jego własna decyzja ale ktoś znający jego typ będzie w stanie bez problemu to przewidzieć. Mam na myśli np. metodę mbti.
-------------------- |
| Ulath |
|
|
Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 13 Nr użytkownika: 372 Dołączył: 30-December 08 |
No tak najlepiej jest wrzucić ludzi do jednego worka nazwać go np optymistami i powiedzieć że nie mają wyboru bo są optymistami i zawsze zrobią tak i tak.
Ludzie co chwile stają przed wyborami. Kiedy otwieram oczy mam wybór wstać i iść do pracy albo nie iść i zostać zwolnionym. Wiadomo co wybiorę ale nadal mam wolną wolę. |
| 3atLast |
|
|
Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 10 Nr użytkownika: 642 Dołączył: 12-October 09 |
Masz rację.. Każdego człowieka powinniśmy traktować indywidualnie. Jedni poddają ludzi badaniom psychologicznym, inni pobierając dane określają ich za pomocą numerologi, ennagramów.. Ok może dzięki temu wszystkiemu można mieć zarys jakiegoś człowieka ale napewno nie można przyjmować tego wszystkiego za pewnik.. Mamy wolną wolę, ale jak przypatrzymy się sytuacjom jest jakaś odpowiednia droga, którą w danym momencie powinniśmy wybrać. Czasem potrezbujemy jakichś doświadczeń, żeby zrozumieć dane zagadnienie..
-------------------- Czy jeszcze pamiętasz, że zostałeś stworzony do radości?
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |
popOrange skin © 2005 Orange Pop Design, Skin by Chris Y